Măsuri de protecție a instalațiilor împotriva înghețului
15 ianuarie 2021 Media

Având în vedere că meteorologii prognozează o scădere a temperaturilor în următoarele zile, mercurul din termometre urmând să ajungă  în jurul valorii de -10 grade Celsius pe timpul nopții, vă reamintim că este necesar să luați o serie de măsuri specifice de protejare a instalațiilor interioare împotriva înghețului, după cum urmează:

Protejați căminul de apometru! Înghețul apei din rețelele de distribuție apare prima oară în căminul de apometru, după care se propagă către branșament și rețeaua interioară. Protecția instalațiilor din căminul de apometru este la fel de importantă, întrucât aici sunt marea majoritate a armăturilor, apometre, robinete, coturi, adică locuri unde pot apărea diminuări ale secțiunii utile și unde se formează gheață în situația în care nu există circulație a apei pe rețea.

Protejați apometrul! Conform Regulamentului serviciului de alimentare cu apă și de canalizare, clienții au obligația „să se preocupe de asigurarea integrității sistemelor de măsurare”. În cazul în care apometrul îngheață, costurile de remediere (contravaloarea aparatului de măsură, manopera aferentă înlocuirii, cheltuielile corespunzătoare deplasării și staționării mijlocului de transport utilizat) revin în exclusivitate clienților.

Consumați constant apă! Multe din problemele cauzate de îngheț s-au înregistrat la capetele de rețea, acolo unde consumul este mai scăzut și neuniform.

Nu realizați construcții în apropierea rețelelor de apă! Construcția de cămine și alte corpuri betonate în imediata apropiere a rețelelor de distribuție a apei facilitează înghețul.

Respectați normele tehnice de instalare a conductelor și branșamentelor! De-a lungul anilor, numeroase firme au realizat lucrări de alimentare cu apă în diferite zone ale orașului, fără a respecta însă prescripțiile tehnice prevăzute în avizele eliberate de ApaVital. Multe rețele nu au fost amplasate sub adâncimea de îngheț, care pentru zona noastră este de minimum 105 cm.

În situația în care au apărut probleme de îngheț la instalațiile interioare, ApaVital recomandă dezghețarea acestor fie prin încălzirea conductelor (dacă acestea sunt din oțel; nu se poate face acest lucru pe o conductă de HDPE), fie prin plasarea unei surse de căldură (aerotermă de exemplu) în cămin, pe o durată mai lungă de timp. În momentul în care se produce o dezghețare minimă sau parțială a conductei, efectul presiunii din conductă, combinat cu temperatura apei potabile (cca. 12-16 grade Celsius) va determina o dezghețare completă.