Apavital
A A A | autentificare | hartă site
COMUNITATE
Login
Înregistrare
Recuperare parolă
Harta Site-ului
Calendar
Responsabilitate Socială
    Ziua Mondială a Zonelor Umede 2011
    Ziua Mondială a Apei 2011
    Ai grijă de viaţă, ai grijă de apă
    Ziua femeii 2011
    Evită risipa apei
    Luna pădurii 2011
    Apa dă viaţă Iaşului! 2011
    Apa dă viaţă Iaşului! 2012
    Apa dă viaţă Iaşului! 2013
    Acţiuni de relaţii publice şi responsabilitate socială organizate în 2012
    Acţiuni de relaţii publice şi responsabilitate socială organizate în 2013
    Actiuni responsabilitate sociala in 2014
    Activitati de responsabilitate sociala in 2015
    Si eu beau apă de la robinet
    Activitati de responsabilitate sociala in 2016
Educatie - Zona media
    Circuitul apei (schema cinetică)
    Glosar
    Urări
    Statia de epurare
    Statia de tratare
    Operatorul APAVITAL S.A.
    EXPO APA 2013
    Retrospectiva 2016
    Activitati 2017
Legături utile
Zona Pascani
Presa
Prima pagină > COMUNITATE> Presa> Noutăţi > Noutate

Noutate

Cum întreținem rețelele interioare de apă potabilă

Pentru a beneficia în bune condiții de serviciul public de alimentare cu apă potabilă, este necesar ca rețelele interioare, aflate în proprietatea utilizatorilor, să fie exploatate și întreținute corespunzător. ApaVital oferă în cele ce urmează o serie de recomandări menite să conducă în final la utilizarea corectă a  rețelelor de apă potabilă.

În primul rând, rețelele interioare trebuie realizate din materiale avizate sanitar pentru utilizare în contact cu apa potabilă, iar montajul trebuie să fie asigurat de instalatori autorizați.

Materialele utilizate la realizarea rețelelor interioare de apă potabilă vor fi de calitate, pentru a nu influența calitatea apei potabile prin modificări organoleptice, cum ar fi cele de gust sau de miros. De exemplu, în cazul utilizării unor țevi de cupru, oxizii de metal se pot transfera în apă, cu preponderență în perioada de staționare a acesteia de pe parcursul nopții, ceea ce poate deteriora calitatea apei potabile.

De asemenea, materialele utilizate la realizarea rețelelor interioare trebuie să dețină toate specificațiile solicitate de operatorul de apă în ceea ce privește presiunea disponibilă la branșament, pentru a exista o continuitate a păstrării nealterate a apei și pentru a evita avariile. Această situație este valabilă în special în cazul imobilelor cu regim de înălțime mai mare de P+4, care sunt alimentate din rețelele de înaltă presiune, prin intermediul stațiilor de pompare a apei sau a hidrofoarelor.

O altă condiție pentru buna funcționalitate a rețelelor interioare de apă potabilă este verificarea permanentă a acestora, întrucât poate interveni uzura sau pot apărea defecte ale elementelor de închidere dintre instalațiile de furnizare a apei potabile și a celor de preparare a apei calde, ceea ce poate favoriza by-pass-ul apei calde pe rețelele de apă potabilă, cu influențe asupra calității acesteia.

Instalațiile interioare care au o vechime mare în utilizare sau prezintă defecte ce conduc la pierderi de apă trebuie să fie înlocuite, pentru a nu deprecia calitatea apei.

Este indicat să nu se interpună pe rețelele de apă potabilă rezervoare sau alte recipiente care, prin stagnarea apei, pot duce la dezvoltarea microorganismelor, cu implicații asupra calității apei potabile și favorizarea apariției bolilor hidrice.

În situația în care rețeaua interioară nu este utilizată pentru o perioadă mai mare de timp (de exemplu: pe perioada concediilor, a vacanțelor școlare în cazul instituțiilor de învățământ), calitatea apei stagnate în instalații se va degrada. Din acest motiv, la reluarea consumului, este necesar să se evacueze un volum de apă cel puțin egal cu cel staționat în rețeaua interioară, pentru ca apa să fie corespunzătoare din punctul de vedere al potabilității.

Pe perioada iernii, riscul de îngheț a instalațiilor interioare este mai scăzut în situația în care acestea au fost protejate și prin ele se asigură un consum constant de apă.

Depunerile de calcar de pe instalațiile interioare reprezintă procesul pe parcursul căruia sărurile dizolvate de calciu și magneziu din apă, ce reprezintă duritatea totală a apei,  se depun, calcarul fixându-se astfel pe obiectele sanitare și pe suprafețele interioare ale conductelor de apă. Sunt afectate în special instalațiile în care apa suportă un proces de încălzire, care accelerează depunerile provocând înfundarea, scăderea gradului de încălzire, scăderea gradului de eficiență și defecțiuni costisitoare. Stațiile de  potabilizare a apei sunt proiectate, construite și exploatate conform cerințelor legale reglementate pentru indicatorii de calitate a apei potabile. Astfel, Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, cu modificările şi completările ulterioare, prevede ca duritatea totală a apei să fie minim 5ºGe, neexistând o limită maximă. În aceste condiții, în procesul tehnologic de potabilizare a apei nu se impune intervenția de reducere a durității totale a acesteia, prezența durității cu o valoare mai mare decât 5ºGe nefiind dăunătoare sănătății. Pentru prevenirea depunerilor de calcar în instalațiile proprii, consumatorul poate opta pentru utilizarea unor produse sau echipamente de dedurizare a apei.

ApaVital Iași furnizează consumatorilor apă potabilă conform reglementărilor legale în vigoare, potabilitatea apei furnizată de societatea noastră fiind confirmată prin analizele de laborator efectuate atât de laboratoarele de proces și control din cadrul ApaVital cât și de analizele efectuate în cadrul programului de monitorizare de audit a calității apei potabile realizat de Direcția de Sănătate Publică Iași. Inapoi la index
Apavital Iasi © 2009 Condiţii legale